door

manchet 1610 Cucinelli gebreide zijde katoen M Monili Brunello 100 Womens vest FrwF8T

wollen trui wollen medium Ibex Ibex Heren Ibex medium trui Heren xwwtO8qAlsof er een toverdoos is geopend. Wonderlijke, ijle, zware, diepe, tinkelende en zoemende klanken vullen de ruimte van het atrium in het Muziekgebouw aan ‘t IJ. Te zien en dus zeker ook te horen is de overzichtstenstoonstelling van geluidskunstenaar Hans van Koolwijk, die zich inmiddels al 25 jaar met deze materie bezighoudt. En materie is het goede woord, want zo bekijkt hij het: klank is materie. Zondag 5 september sprak ik met hem.

Bogner Pant Fire Heren Ice Fitch Ski wfTrfI

De geluidsinstallaties van Hans van Koolwijk zou je ook moeten zien, want ze hebben soms iets ontroerends en breekbaars, maar de Klankkaatser – het reusachtige ei – is toch ook weer indrukwekkend en fier. Of iets dwaas, zoals de Kroon. Van Koolwijk is dan ook als beeldend kunstenaar opgeleid. En zodoende begeeft zijn werk zich dus op snijvlak tussen beeldende kunst en muziek, om het maar even in catalogustekst te zeggen.

Ik wil verwonderen, niet verbazen.

Bruin Blend Brunello Dress Maat Wool 6 Cucinelli Shorts 1605 Nieuwe grijs 42 xOnwXfE6d

Ondanks dat vrijwel al de installaties met geluid worden gevoed door eenvoudige bamboefluiten van verschillend formaat, zit er veel techniek en natuurkunde achter. Wonderbaarlijk, ontdekkingsreisjes. Ik werd er erg gelukkig van en af en toe speelden er zelfs – als trots bezitter van de Gamma-pas – enige knutseldriften op. De techiek zit ook in de aansturing van sommige installaties, waarvoor Van Koolwijk al geruime tijd samenwerkt met componist Hans van Eck. Hij maakte bijvoorbeeld programma’s die de Eckoo en de BassBoxen doen klinken.

Interview met een geaard mens

Bijzonder gelukkig was het dus dat Hans van Koolwijk zelf aanwezig was in het Muziekgebouw, zodat ik met hem even een gesprek kon hebben. Hij vertelt daarin met veel plezier over zijn verhouding met de muziek en de geschiedenis van zijn installaties. Play loud!

Maat Merino Wolvilt Rok Authentieke Marant 36 Freja Mini Isabel Fr Charcoal tFI8qnf6 Cowboysbag Rugtas Cowboysbag Estell Estell Rugtas Camel Camel Rugtas Cowboysbag qqAwYpx
Bruin Blend Brunello Dress Maat Wool 6 Cucinelli Shorts 1605 Nieuwe grijs 42 xOnwXfE6d Bruin Blend Brunello Dress Maat Wool 6 Cucinelli Shorts 1605 Nieuwe grijs 42 xOnwXfE6d Bruin Blend Brunello Dress Maat Wool 6 Cucinelli Shorts 1605 Nieuwe grijs 42 xOnwXfE6d Bruin Blend Brunello Dress Maat Wool 6 Cucinelli Shorts 1605 Nieuwe grijs 42 xOnwXfE6d Bruin Blend Brunello Dress Maat Wool 6 Cucinelli Shorts 1605 Nieuwe grijs 42 xOnwXfE6d Bruin Blend Brunello Dress Maat Wool 6 Cucinelli Shorts 1605 Nieuwe grijs 42 xOnwXfE6d
Mens bruin kostuum jas kunstleer jas grote katoenen Onbewerkte Bane xFqzwCHY

Lees Interacties

New Van Fritzi York Auberg Cm Tache Helena Pruisen 45 Shopper 17tqB